Informatie houtproducten

Natuurproduct
Hout is een natuurproduct, en daardoor zijn mogelijke afwijkingen in kleur en structuur inherent aan het materiaal. Ondanks de behandeling kan de kleur van het hout veranderen door plaatsing in direct zonlicht of kunstlicht. Hout heeft een open structuur en is daardoor onderhevig aan de blootstelling van de luchtvochtigheid.

Massief hout is erg gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. In tegenstelling tot gefineerde tafels, waarbij een dun laagje houtfineer wordt aangebracht op een paneel van MDF, is niet enkel het bovenlaagje van hout. Al wil “massief” niet zeggen dat het tafelblad of de poten uit één stuk zijn vervaardigd, want hout “werkt” onvermijdelijk. Onder invloed van de luchtvochtigheid krimpt het hout of zet het uit. Een blad uit één stuk zou dan ook onherroepelijk krom trekken. Om dit te ondervangen wordt het tafelblad opgebouwd uit houten regels, die om en om worden verlijmd. Zo blijft het uitzetten en krimpen van het hout tot een minimum beperkt. Om diezelfde reden zijn ook de tafelpoten opgebouwd uit meerdere delen. Bij de meh houten tafels zit er om die reden een ijzeren pin door het blad heen, zijn de bladen extra dik en zijn de tafelpoot-mogelijkheden beperkt.

Luchtvochtigheid
In de winter draait de verwarming op volle toeren. Het is dan wel aangenaam warm in huis, maar die verwarming droogt de lucht in je huis uit. Een té droog kamerklimaat is ongezond voor ons, onze huisdieren en planten maar ook voor een natuurproduct als hout is dit niet gunstig. Bij een langdurige periode van vrieskou of bij afwisseling van regen en vrieskou kan de relatieve luchtvochtigheid erg laag zijn. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 á 60%. Dit is in de winter vaak laag, soms amper 30%. Een natuurproduct als hout kan krimpen en uitzetten. Bij een constante relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% wordt dit tot een minimum beperkt. Zo voorkomt u scheurtjes in uw houten meubel.

Tips:
Hang waterbakjes aan de radiatoren
Lucht je huis voldoende
Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan

U kunt ook een hygrometer aanschaffen om de luchtvochtigheid constant te kunnen meten.
Heeft u reeds scheurtjes ontdekt in uw houten meubel, volg bovenstaande tips op en wacht de periode van vrieskou rustig af. Meestal verdwijnen de scheurtjes vanzelf wanneer de luchtvochtigheid weer op peil is.

Reiniging en onderhoud
Hout is een hoogwaardig materiaal en moet met de nodige zorg behandeld worden. Scherpe, hete of vochtige voorwerpen kunnen het houtoppervlak beschadigen. Gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om vlekken te voorkomen. Het gebruik van ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen en zeker schuurmiddelen wordt afgeraden. Veel vlekken kunnen worden voorkomen door het gebruik van onderzetters en door de inwerktijd van de vlek te verkorten door het tijdig weg te nemen.

Indien u heeft gekozen om uw tafel af te laten lakken, dit is een beschermlaag voor vlekken en kringen., welke u onder andere kunt kopen bij Wesa Tuinhout (Dit wil echter niet zeggen dat er géén kringen in kunnen komen!)

Kleine reparaties zijn zelf uit te voeren, bij niet gelakte of kunstmatig gekleurde meubelen zijn kleine beschadigingen goed te herstellen. Vaste en sterke vervuiling zoals sporen van regelmatig vastpakken of rubbersporen van schoenzolen op de tafelpoten kunnen met fijn (korrel 220) schuurpapier weggeschuurd worden. Daarbij moet voorzichtig in de lengte van de houtrichting geschuurd worden. Hierdoor wordt de olie- of laklaag die normaal de vervuiling tegenhoudt weggenomen. De oppervlakte bescherming moet na de behandeling weer opnieuw aangebracht worden. Een diepe kras of deuk kunnen door wegschuren of opzwellen (vochtige doek kort onder een warm strijkijzer op de beschadigde plek) hersteld worden. Zo is het herstellen van kleine beschadigingen van uw meubel ook zonder vakkennis probleemloos mogelijk.

Garantie
Wij streven natuurlijk naar een blije klant die gelukkig is met zijn aankoop. Wij verkopen ook alleen hout van hoogwaardige kwaliteit om zulke problemen zoveel mogelijk te vermijden. Helaas kunnen wij geen garantie geven op vlekken en scheuren veroorzaakt door werking van het hout.

N

Veel voorraad

N

3000m2 showroom

N

Snelle levering